Stemtraining belooft meestersprekers

Spreken in het openbaar is een kunst

Moest ik toen ik in 2008 als stemcoach begon nog uitleggen wat ik deed, inmiddels staat stemcoaching op de kaart na een klinkend 2011 ! De voorbode hiervoor was al in 2010 het uitstekende boek Meestersprekers door auteurs Nobbe en Holwerda. Hierin wordt duidelijk dat spreken in het openbaar een Kunst is: meesterlijk bedenken, meesterlijk voorbereiden en dan op de vloer uiteindelijk meesterlijk presenteren! In dit laatste onderdeel blijkt dat je stem, spreekstijl en je ‘presence’ een krachtig verschil maken. Zo wordt VVD-coryfee Hans Wiegel in dit boek aangehaald als een meesterspreker die door zijn intonatie, timing en stem het contact met de zaal magisch bestendigt. ‘Als een cabaretier houdt Wiegel de regie over de dynamiek en speelt daarmee’.

Presenteren is de ultieme mix van een goed verhaal, een verrassende vorm en vlammende voordracht

In mijn stemtraining vat ik de kunst van het presenteren in 4 p’s samen: Prepare, Practice, Present & Perform. Naast een goede inhoud (Prepare) is het meer dan belangrijk dat je het verhaal over kunt brengen! De manier om dit te doen is: Practice ! Een effectieve manier om dit te doen is door jezelf op te nemen: Hoe klink je, ben je verstaanbaar, hoe is de timing, hoe beeldend en boeiend vertel je en hoeveel tijd kost je verhaal. Om het uiteindelijke presenteren ‘meesterlijk’ te maken, refereer ik naar de P van Perform. Veel sprekers blijven hangen in het  ‘overbrengen van hun informatie’: informeren. De P van Perform gaat over het maken en bestendigen van contact met de zaal, zoals een zanger of cabaretier dat doet: je publiek pakken, boeien en meenemen in je verhaal.

Jij en je stem zijn het meest sprekende in de presentatie

Jij en je stem zijn het meest krachtige gereedschap om beeldend en boeiend te vertellen. Door te spreken met variatie in klank, kleur, timing, dynamiek en de kracht van de stilte houd je een natuurlijke spanningsboog in je verhaal. De stem verklankt het enthousiasme, betrokkenheid en energie van de persoon achter het verhaal. Dat noem ik in mijn coaching de kracht van de Vocale Verhalende Verbinding: Vertel, Verbind en Verbeeld. Presenteren is niet informeren maar je publiek inspireren!

De aandacht voor spreekkunst door Nobbe en Holwerda werd beklonken in aandacht voor de STEM in 2011.

Een koninklijk staaltje stemcoaching

The King’s Speech, een koninklijk staaltje stemcoaching

De film The King’s Speech illustreerde prachtig dat leiderschap gaat over communicatie, meester zijn over je stem. Maar de film getuigt bovenal dat de stem te trainen is. We zien hoe de stotterende King George XI met hulp van stemcoach Lionel zijn stem vindt (zie mijn blog:The King’s Speech: een koninklijk staaltje stemcoaching)

Dit najaar publiceerde stemcoach Elizabeth Ebbink het boek ‘ik hoor het aan je stem’. Aan de hand vol ‘sprekende’ luistervoorbeelden laat ze zien wat de stem voor een effect heeft op je uitstraling. Ze maakt de lezer bovenal bewust van de vraag of je klinkt zoals je door mensen gezien wilt worden. Klink je als vrouw te hoog en te klein, dan kan een stemtraining je meer stemkracht en overtuigingskracht geven. Zie: stemcoaching in de media. Ook haalde de Amerikaanse stemcoach Arthur Samuel Joseph, die op uitnodiging van de Erasmus Universiteit in Nederland was, de kranten en media met zijn boodschap ‘Voice is Power’ (zie mijn november blog).

En tot slot verscheen een groot artikel “Wat een spreker is die man” in de decemberbijlage van de NRC.  Docent retorica aan de UvA, J. Wagenaar, betoogt hierin: ‘ We zijn aan een inhaalslag bezig. In Angelsaksische culturen worden mensen van jongs af aan getraind in het spreken in het openbaar. Nu begint in Nederland het besef door te dringen dat spreken in het openbaar een kunst is’.

public speaking for success

The public Speaking Bible by Dale Carnegie

Dé public speaking goeroe in die Angelsaksische culturen is Dale Carnegie. Al in 1926 schreef hij de bestseller: ‘Public Speaking for Success’ met in elk hoofdstuk spreek, stem -en expressie oefeningen. In 2012 is het de hoogste tijd voor een welbespraakt én goedgestemd Nederland.

Op een klinkend 2012!

Ontwikkel je stem met Voicematters je stem tot je unieke persoonlijke visitekaartje en werk aan:

• Een expressieve krachtige stem
• Een zelfverzekerde, duidelijke en persoonlijke spreekstijl
• Een gevarieerde spreekstijl om je publiek te blijven boeien
• Technieken om spanning en spreekangst te verminderen
• Een open en energieke lichaamshouding voor stemkracht en ‘presence’
• Optimale afstemming van stem en lichaamstaal

, , ,

No comments yet.

Geef een reactie