Inspiratie voor communicatie

inspiratie_stemtraining

Vandaag gaf ik een inspiratie-sessie als kick-off voor een beleidsdag waarop allerlei plannen voor de toekomst werden gepresenteerd. Een dag vol sprekers en met veel informatie… Aan mij de aftrap om de deelnemers spreek – en luisterbereid te krijgen. Het werd een inspiratiesessie over adem, stem, luisteren, klinken, af-stem-men, herrie en harmonie, uit het hoofd, in het lijf… het recept voor spreek -en luisterbereid zijn. Want waar refereert het woord inspiratie dan allemaal aan.

 

 

Inspiratie (uit het Latijn: spiritus = ‘geest’): inademing, inblazing,bezieling

Inademing: de adem om te leven

De eerste betekenis “inademing” raakt aan de primaire levensfunctie van het lichaam: het opzuigen van lucht in de longen door actief het middenrif samen te trekken. Leven is ademhalen. Ademhalen is leven, goed ademhalen is vitaal leven. Lees meer in de blog over “vitaliteit”.

Inblazing: de adem om te klinken

de stem als klinkend instrument

De tweede betekenis “aanblazing” heeft te maken met je adem als krachtbron op te spreken.  Je adem is de strijkstok die je stembanden in trilling brengt. Spreken is creatief uitademen. Als je spreekt op je inspiratie, met je middenrif als basis,  dan klinkt  JIJ ten volle, en klinkt jouw betrokkenheid door. Het is die energie, die betekenis aan je woorden geeft, waardoor anderen niet alleen horen wat je zegt, maar VOELEN wat je bedoelt. Spreken is niet het afdraaien van informatie, maar het durven laten klinken van jouw woorden op jouw adem. Als je je woorden durft te laten klinken, vanuit hoofd, hart en ziel, horen we jouw intentie en betrokkenheid.

In deze korte persiflage van Koefnoen, probeert de mediatrainer, deze fysieke betekenis te laten voelen. Meer in het lijf… tevergeefs.

 

Bezieling: de adem het vuur in anderen aan te wakkeren

De derde betekenis is “bezieling”. Wil je mensen meekrijgen, dan moet je de juiste snaar weten te raken. Dit raakt ook aan het gedachtegoed van de leiderschapsgoeroe Stephen Covey: de 8ste eigenschap ‘van effectiviteit naar inspiratie’: Ontdek je innerlijke stem en inspireer anderen hun innerlijke stem te vinden. Met het ‘vinden van je stem’ doelt hij op het achterhalen van wat jou als individu werkelijk boeit, inspireert en voldoening geeft. Je kunt alleen anderen inspireren als je zelf geinspireerd bent. Je inspiratie is enerzijds de krachtbron van waaruit je je stem laat klinken, maar het brengt je ook bij je innerlijke vlam. Als jij die bezieling weet te verklanken in je stem, kan jij het vuur in anderen aanwakkeren.

Inspiratie… Adem van de geest, prachtig verklankt door Mathilde Santing.

 

 

, , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie