Leiderschap, Stem en Uitstraling

De trailer van de film THE IRON LADY opent met de uitspraak van een van Thatchers adviseurs : “You have everything in you to become a leader but… the voice… is too high and has no authority”. Leiderschap vraagt om een charismatische uitstraling, je stem is hierin een krachtig instrument.

Stemtraining voor meer autoriteit

Op advies van  theater icoon Lawrence Olivier werkte Thatcher jarenlang met stemcoach Kate Flemin om letterlijk meer gewicht te geven aan haar hoge bedeesde vrouwelijke spreekstem. Stem- en ademoefeningen maar ook neurien en zingen gaven haar stem een ander karakter. Meryl Streep, die als geen ander in de stem van Thatcher moest kruipen voor deze rol, kwalificeert Thatcher’s getrainde stem als: “Een diepe verankerde stem, met een ademkracht er onder als die van een stoomtrein die ze inzette om eigenlijk niet onderbroken te kunnen worden. Daarnaast heeft ze een unieke manier van woorden beklemtonen. ”

Van talking head naar talking being

In dit clipje ” Thatcher before and after voicetraining” hoor en zie je, hoe Thatcher haar spreekstijl heeft ontwikkeld. Als we de jonge Thatcher beluisteren, horen we een ‘talking head’; ze spreekt met relatief hoge ‘dunne’ stem met een lieflijke melodie. In de politieke debatten, waar de emoties vaak hoog oplopen, klinkt het schril en onbeholpen. Ze wordt gehoond in de door mannen gedomineerde politieke arena.  De stemtrainng geeft Thatcher meer ‘gelaagdheid’ in haar klank, het geeft letterlijk meer gewicht aan haar woorden. Ze spreekt op de energie van haar adem, met haar lichaam als klankkast, dat noem ik ‘the embodied voice’ . (zie ook Vocal Awareness)

Stemtraining voor meer vrouwenpower

Iedereen kan door stemtraining meer bewustzijn en technieken ontwikkelen zodat je je stem effectief kunt inzetten in overleggen, vergaderingen en presentaties. Het doel is nooit om een lage stem te trainen! Ik hoor soms vrouwen die hun stem hebben gekleurd naar de mannenwereld. Ze klinken laag maar ook dikwijls geknepen, hees en monotoon. Stemkracht wordt dan verward met meer volume en een lager ‘gemaakt’ geluid.  Maar meer in je stemkracht komen, begint juist met minder op kracht en meer vanuit ontspanning spreken. Deze stemkracht wordt gevoed van binnenuit. Door meer ruimte in te nemen en letterlijk het lijf en adem er onder te zetten. Dat geeft je stem juist diepte, intensiteit en toegang tot  je  natuurlijke autoriteit. Vanuit deze fysieke basis klink je optimaal en beschik je over alle kleur, dynamiek en variatie om je ideeen kracht bij te zetten. Gebruik daarnaast vooral ook je vrouwelijke ‘presence’ in je communicatie: in je glimlach, oogcontact en meer.

Meer vrouwenpower? Spreek niet als een man, maar vanuit je eigen innerlijke kracht, als een vrouw met ballen, zou ik eigenlijk willen zeggen….

Nog meer inspiratie over kleding en vrouwenpower in FabMagazine #o4 2015

stem en uitstraling en overtuigend presenteren

stem en uitstraling en overtuigend presenteren

, , , , , , ,

6 Responses to Leiderschap, Stem en Uitstraling

 1. Jeske Kortenhorst 9 februari 2012 at 5:50 pm #

  Convincing!

 2. Voice Matters NL 9 februari 2012 at 6:17 pm #

  dag jeske, indrukwekkende film, over indrukwekkende vrouwenkracht….

 3. Amy van Son 9 februari 2012 at 8:24 pm #

  Wat goed duidelijk gemaakt! Mooie blog!

 4. Annelieke Loman 12 februari 2012 at 7:08 pm #

  Spreekt me wel aan. Daarom leuk om op de hoogte te houden. Complimenten.

 5. monique Lommers 26 juni 2014 at 4:34 pm #

  Mooi gedaan! Mocht je nog iemand nodig hebben voor invulling van het pakket uitstraling dan bied ik me graag aan!

  • mariska 27 juni 2014 at 8:16 am #

   zeker ! dan denk ik aan je! zonnige zomergroet, Mariska

Geef een reactie