Pitchen ? overtuigen met de juiste toon

Onweerstaanbaar klinken met je stem!

Een van mijn klanten, een directeur van een congres-buro, moet regelmatig meedingen in een tender: “Ik heb een ‘perfecte pitch’ op de plank liggen maar ik merk dat ik het lastig vind om het écht te brengen.” Na een korte intake gaan we aan de slag. We oefenen de pitch, daarna draait de camera mee. Bij het terugkijken van de opname zegt mijn klant: “tja, de opening klinkt onzeker, en wat gehaast. Ik klink monotoon. Ik draai mijn verhaal af…” Ik spoel de opname terug.  “ik hoor wat je bedoelt,  je spreekt de woorden uit: gastvrij, persoonlijk en flexibel, maar ik mis de uitstraling van de ‘gastvrije organisator’ in je stem en expressie” Pas bij de anekdote waarin je vertelt wat er allemaal mis kan gaan bij congresorganisatie, neem je me mee: Wíj zorgen er echter wél voor dat u zorgeloos met uw gasten van het congres kunt genieten…  Vanaf dát moment hoor ik wat je enthousiasme en je plezier. Dat wil ik in je hele pitch horen!”

The “perfect” pitch: c’est le ton qui fait la musique

perfect pitchNiet toevallig betekent het woord pitch in stem-jargon: toonhoogte. Het is die spreekhoogte waarop de stem van nature mooi, rijk en resonerend klinkt. Een lage ademhaling en ontspannen energieke houding zijn de basisvoorwaarde hiervoor. Deze natuurlijke stemkleur is aangenaam om naar te luisteren en geeft je als spreker een natuurlijke overtuigings-kracht. Simpel gezegd: als je ontspannen bent, dan klink je ‘lekker’.

 

Hallo hoofd EN  hallo buik!

Als we presenteren, zijn we vaak gespannen, ademen we hoger en zoeken we houvast in de inhoud, het hoofd! Maar het is niet de grijze massa die de stembanden laat klinken. Spreken is niet het afdraaien van informatie maar het laten klinken van je verhaal. Door bewust de connectie met je adem te ervaren, klink je vrij en kun je met je stem kleur en kracht geven aan je woorden! Presenting is all about being present, dit vind je vooral door je adem als kompas te ervaren in het spreken. Spreken is de kunst van het pre-Zen-teren

Kleurrijk spreken: toon, volume, intonatie en stilte

We oefenen samen. De aandacht ligt eerst bij lichaamshouding en de adem; dat geeft rust, dat geeft ‘presence’. Door te werken vanuit deze fysieke ontspannen basis, klinkt de stem warmer en krachtiger en zit er meer rust in het spreken. Vervolgens werken we aan stemexpressie. Door te varieren in toon, volume, intonatie en de stiltes wordt de performance levendiger.

 

Met een mp3 met adem/stemoefeningen en met opnames van deze sessie verlaat mijn klant Villa Stemwerk. Hij sms-t me die week vanuit de auto:”mijn auto is een soort concertzaal en oefenruimte ineen geworden”

, , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie