Presenteren? Pak je publiek met je stem!

De meeste sprekers beschouwen hun stem als iets vanzelfsprekends… de focus ligt vaak op de inhoud. Jammer want de manier waarop je klinkt en spreekt, bepaalt voor een groot deel of je verhaal blijft hangen, je publiek raakt en overtuigt. Lees hier hoe je je stem als krachtig vehikel voor je presentatie kunt inzetten.

Je stem: drager van je boodschap

Je stem is natuurlijk ten eerste drager van je woorden, “vehikel” van je boodschap. Je stem klinkt in het hart van alles wat je zegt.  Je stem  is de meest directe dynamische verbinding tussen jou, je verhaal en je publiek. Je stem bepaalt OF mensen naar je luisteren en HOE(lang) ze naar je luisteren.
Als je slecht verstaanbaar bent, monotoon of weinig energiek spreekt, zal een wellicht interessant verhaal aan de aandacht ontsnappen. Dit clipje illustreert meesterlijk hoe een stem en spreekstijl uitnodigen om te blijven luisteren of niet.

Je stem: krachtig expressiemiddel

Naast drager van je woorden is je stem is een krachtig expressiemiddel om je publiek echt mee te nemen in jouw verhaal. Door te variëren in toon, volume, intonatie, dynamiek, volume en stilte creëer je een natuurlijke spanningsboog en kun je je verhaal tot de verbeelding laten spreken! Je stem verklankt de lading van de woorden, benadrukt de structuur, verklankt de intentie van je boodschap. Een fijne stem en gevarieerde spreekstijl maakt je presentatie levendig en boeiend om naar te blijven luisteren.

Je stem: kompas voor ontspanning en “presence”

Maar ook voor jou als spreker biedt je stem een mooi instrument om met meer ontspanning te spreken. De stem klinkt het beste vanuit een fysieke energieke basis, waarbij stem, adem en lichaam optimaal samenwerken. Als je dit stemprincipe ervaart, werkt de stem niet alleen voor jou als boeiend vertelgereedschap maar ook om letterlijk verankerd in het hier en nu te blijven. Gebruik je je adem als kompas in het spreken dan geeft dit rust en een natuurlijk spreektempo. Het vergroot je totale “presence” op het podium en geeft een natuurlijke afstemming van stem en lichaamstaal.

Je stem: sleutel tot spreken met meer creativiteit

Tenslotte … als je met meer vertrouwen, plezier en flair durft te spreken geeft dit je ook meer vrijheid en creativiteit in je verhaal, woordkeuze en vorm. Je bemerkt dat er misschien maar een aantal slides zijn die echt VISUEEL wat toevoegen, en dat bulletpoints  vervangen kunnen worden door beeldende spreektaal of een anecdote. KORTOM:

WEES JE VERHAAL

Voice power: feel the power, enjoy the response

Voice power: feel the power, enjoy the responseWees je verhaal !

Als je eenmaal het zenden van informatie durft los te laten en vol afstemt op je zelf en je publiek, klinkt er jouw verhaal, word jij je verhaal!

Je stem is je unieke vehikel om je verhaal kleur en kracht te geven.

De respons van je publiek is het grootste meetbare succes.

One Response to Presenteren? Pak je publiek met je stem!

  1. Paul 6 januari 2015 at 4:34 pm #

    Anyone? anyone? En vooral hoe de klas naar deze teacher kijkt…. Zooooo herkenbaar…:) Doet me weer denken aan waarom sommige vakken op school wel interessant waren en andere niet: presentation-skills make all the difference!
    Dank je! En supergoeie website!
    Paul

Geef een reactie