Speechen? 7 tips om te pieken!

speech-slotnootDecember, het eind van het jaar, de kerst -en nieuwjaarsvieringen staan voor de deur. Dan is het dus ook speechen geblazen. Het moment om samen stil te staan, terug -en vooruit te blikken. Ook bij uitstek het moment om de zakelijke inhoud te laten voor wat het is en op zoek te gaan naar een verhaal dat verbindt en raakt. Wat is daar voor nodig? Een simpele structuur, een persoonlijke noot en vooral een herkenbare boodschap! Laat de computer uit en je powerpoint achterwege. Natuurlijk moet je je wel goed voorbereiden, maar doe dat met pen en papier al mind-mappend in kerstsferen. Met deze 7 tips zul je pieken met kerst!

1. Broed op je verhaal
Zie het schrijven van je speech als een kerstboom die je gaat optuigen. Schets maar eens een boom, laat je gedachten gaan over wat 2017 heeft gebracht of wat Kerst betekent. Probeer dit gevoel te vatten in een pakkende zin of gedachte. Dit is de rode draad in je speech die leidt naar die slotnoot waarop je eindigt. Het einde van je speech is belangrijk, hiermee zet jij immers de toon voor het gevoel waarmee de mensen naar huis gaan. Werk dus toe naar een stralend warm slotakkoord.

2. Bouw met memorabele momentenmindmappen-speech
Het slot staat, nu ga je boom letterlijk wat ‘body’ geven.
Bedenk eens drie momenten die het afgelopen jaar kenmerken. Wat waren de mooiste, verrassendste of ontroerendste momenten die niet alleen voor jou, maar voor een ieder wat betekenen. Stem het verhaal af op je publiek.

3. Verras met je opening
De boom staat, nu nog even stevig wortel schieten: je opening. Met een goede opening zet je de toon en nodig je de mensen uit om te luisteren. Begin niet met een geijkt welkomstwoord maar een verwachtingsvol intro, iets wat de aandacht vraagt en oproept. Een persoonlijke noot mag hierin niet ontbreken.

“Zo’n 10 jaar geleden, schetste ik met Wim een businessplan op een bierviltje. Nu 7 jaar later, sta ik hier met Wim, staan wij hier, samen 30 man sterk te toasten op het nieuwe jaar!” Het afgelopen jaar …

4. Versier met je verbeelding
De boom staat stevig, nog wat kaal; tijd om het verhaal aan te kleden. Schrijf in levendige taal, verhalend en beeldend. Speel met woorden en contrasten; ‘kerst is licht en donker, de vredige kerststal in de dorpskerk en maar ook inslagen van mortiergranaten in Aleppo, de rijk gevulde schappen in de winkels, de verstikkende eenzaamheid voor een ieder die alleen is”  (kerstspeech benefietorganisatie). Gebruik woorden die klinken, kleuren en soms vloeken. Naast de glitters en rode ballen, opeens die gitzwarte. Bouw je verhaal zorgvuldig, met spanning naar je piek, je slotgedachte. Gebruik een krachtige  drieslag (bijvoorbeeld: deel, geef en geniet) of een variatie of een bekende quote. Gebruik de kracht van herkenning, herhaling en niet te vergeten humor!

5. Oefen je speech hardop; zo onthoud je je structuur en vind je de juiste toon om je zinnen te laten klinken. Speel met kleur, expressie, dynamiek en stiltes.

6. Spreek, straal en sprankel
Dan is er het moment van spreken, jij weet wat je gaat zeggen en hoe je het gaat zeggen. Zorg dat je afstemt op je zelf, ontspan en doe een paar stemoefeningen. Adem uit en diep in, voel de energie van de zaal, van het moment. Pak je podium, spreek als een zanger; vol dynamiek en expressie, uit je hoofd en uit je hart!

7. Na het pieken, bedank je een ieder.
De champagne vloeit, jouw boodschap klinkt na… samen toast je op het nieuwe jaar!kerstspeech

No comments yet.

Geef een reactie