Stem en vitaliteit

Je stem weerspiegelt jouw stemming

Na afloop van een concertje, schoot een vrouw, mid – dertig, me aan: “Wat een prachtstem heb je; wat een klank en volume; alsof het je geen moeite kost”. Ik antwoordde: “dat is de kracht van de vrije adem, de vleugels onder de woorden die ik zing”. Ik weet er inmiddels alles van, sprak ze. Ik ben herstellende van een ware burn-out. Ik voelde dat ik op was maar kon zelf de grens niet trekken totdat mijn stem … ermee stopte. Dan kan je niets meer als leidinggevende. Twee maanden ben ik uit de running geweest. Ik werk met een logopediste en een vitaliteitscoach. Langzaam kom ik terug in mijn kracht en in mijn stem…”

Wat hebben stem en vitaliteit met elkaar te maken?

Alles! Jij bent je stem.  Je stem klinkt en weerklinkt in jou en reflecteert je fysieke toestand; je stem als klinkend instrumentstemming. Je klinkt fit als er energie in zit; door stress en spanning anderzijds raak je ontstemd. Vergelijk je stem maar eens met een klinkend snaarinstrument, bijv. de cello. Je lichaam is de klankkast, je stembanden de snaren en de strijkstok is de lucht uit je longen. Geluid is trilling en heeft een optimale klank als het vrij kan vibreren en resoneren. Een open energieke lichaamshouding met een natuurlijke lage ademhaling zijn de voorwaarden hiervoor. Ondervind je echter spanning en stress, dan vertaalt dit zich in spanning in je ademvoering, houding en meer spanning in schouder, hals -en keelgebied. Je stem klinkt minder dynamisch, helder. Je klinkt geknepen, hoger, hees of zelfs niet…

Stemtraining: krachtige basis voor ontspannen spreken

Een belangrijk onderdeel van stemtraining is het trainen van je lage middenrif ademhaling. Stemtraining is daarmee ook een klinkend gereedschap om mensen bewust te maken van de balans tussen adem, houding en stem. Zie hier hoe de middenrifademhaling jouw vitaliteit aanboort.

https://www.youtube.com/watch?v=1WMt_1jw47Q

Een lage middenrif ademhaling zorgt ervoor dat er meer zuurstof wordt opgenomen in het bloed.  Elke cel in je lichaam functioneert op zuurstof en hoe meer zuurstof je binnenhaalt uit je ademhaling, hoe meer vitaliteit je letterlijk inademt. Daarbij produceren cellen koolstofdioxide als afval product. Met stemtraining train je een krachtige ademtechniek die zowel heilzaam is voor je hele gezondheid, en je onderhoudt en versterkt je motor van je stem, je V-power

Stemtraining boort jouw vitaliteit aan:

  • Je ervaart je adem als bron van ontspanning en vitaliteit
  • Je leert met de juiste afstemming van houding en adem, niet op kracht maar op de ‘flow’ én energie van je adem te spreken.
  • Je spreekt met meer ontspanning, zelfvertrouwen  en presence
  • Je klinkt  fitter, vrolijker en vrijer

Stem en vitaliteit zijn een klinkende combinatie: je klinkt fit als er energie in zit!

No comments yet.

Geef een reactie