Stemtraining, stem en leiderschap

Ontdek je innerlijke stem en inspireer anderen hun innerlijke stem te vinden

Deze quote komt niet uit een New Age zelfhulpboek maar is de 8ste Eigenschap van Stephen Covey, een van ‘s werelds grootste leiderschapsdenkers.

Ontdek de innerljke stem en inspireer anderen hun innerlijke stem te vinden

Het boek de 8ste eigenschap heeft de ondertitel van Effectiviteit naar Inspiratie. Mensen zijn geen dingen die gemotiveerd en gecontroleerd moeten worden, maar complete wezens: met lichaam, hoofd, hart en ziel. Volgens Covey zijn veel mensen ontevreden in hun werk omdat hun talenten, creativiteit en krachten niet worden ingezet. De drijfveer van werknemers zit in de innerlijke stem, het vermogen van mensen om volgens hun volledige potentie te leven en om anderen te inspireren om hetzelfde te doen.

 

 

 Stephen Covey en stemtraining

Nu werk ik mijn stemcoaching letterlijk aan deze innerlijke menselijke stem en komt er soms een echt pro-actief cadeautje a la Covey uit de lucht vallen: man (begin 40), teamleider bij een “bank in zwaar weer”, komt bij de stemcoach. Zijn doel is om met meer passie en dynamiek te spreken omdat hij te weinig respons krijgt van zijn team. Al snel hoor ik bij de intake dat er behoorlijke spanning op de stem zit en weinig kleur en dynamiek. Het klinkt ongeïnspireerd, bijna oppervlakkig . Niet raar voor iemand die vertelt dat het werk stuurloos voelt; het ontbreekt aan openheid, richting en visie. “De enige zekerheid is, dat ik nog twee jaar kan blijven.”

Na de intake werken we aan adem -en lichaamsbewustzijnoefeningen. Grotendeels onbewust terrein blijkt. Met een dosis expressie-oefeningen verbinden we klank, adem en lichaam. Het is voor hem een openbaring om werkelijk contact te maken met de adem als bron van spreken. Ik vertel: “Spreken doe je niet op kracht, maar op de energie van je adem. Als je je lichaam als klankkast er onderzet, wordt je klank gesteund en zo verdwijnt het kraakje! “. Om ook die kaak los te krijgen, klinkt er ‘slaap kindje, slaap’ met een Jordanese tongval (inclusief Hazes snik!). De comfort-zone reikt tot ver. Er klinkt een dynamische dosis lef en energie in de stem. Van zingen gaan we weer naar spreken. We keren terug naar werksituatie met de vraag : Hoe klink je maandagmorgen om 9 uur bij de teamvergadering? Ook is de stem krachtiger in de teamvergadering die we simuleren.

logo voicematters

Explore your Voice: Open up to your True Inspiration to Connect with Energy

Op de hand-out die ik meegeef prijkt mijn nieuwe logo.”Die gouden bal is letterlijk de energie, de vonk die overslaat als je daadwerkelijk vanuit je passie spreekt. Als jij goed innerlijk afgestemd bent, weet je met je stem mensen te boeien en te bezielen.”

De volgende sessie komt mijn klant stralend binnen: “Ik ben veranderd van baan. Ik wist al dat ik na de reorganisatie niet meer op mijn plek zat. Bij het terugluisteren van de intake, hoorde ik ik mezelf praten als een zielloze ouwe vent. Dat ben ik niet! In het zingen voelde ik zo veel plezier en energie, ik hoorde een andere “ík”. Ik ben gaan praten met mijn leidinggevende. Volgende week zit ik bij de nonnen om frans te leren, want ik krijg de kans een divisie in Frankrijk op te zetten.”

De derde sessie is nooit afgesproken… wel ontving ik een half jaar later een mail uit Parijs die met lichaam, hoofd, hart en ziel klonk:“ Het is superdruk, maar heb mijn draai gevonden! … en zelfs al is mijn frans nog niet perfect, ik weet mijn team te inspireren.”

No comments yet.

Geef een reactie