Stemtraining: Spreken met LEF

Een flitsende presentatie geven, die droombaan bemachtigen, of je team inspireren – daarvoor heb je niet alleen een goed verhaal nodig, maar vooral ook een pakkende performance. Bij veel presentatie trainingen wordt hiervoor gewerkt aan lichaamstaal, maar je verhaal komt pas echt tot leven, door je stem goed in te zetten! Lees hoe je je totale performance met stemtraining kunt versterken:

Stemtraining: vrij en krachtig te spreken

vergroot-je-performanceEen vrijdagmorgen in studio Begijnhof Amsterdam. Een CEO van een internationaal bedrijf benoemt: ‘Ik merk dat ik tijdens het presenteren vaak druk op mijn stem voel en verval in monotoon spreken… Ik vermoei mezelf daarmee en natuurlijk ook mijn publiek.’ Na een korte intake vertelt hij dat hij als kind licht stotterde: ‘Daar ben ik gelukkig overheen gegroeid, maar bij het spreken voor groepen, voel ik die spanning weer.’ ‘Dat is bij veel mensen het geval’ stel ik gerust, ‘en… er is wat aan doen.’

Overtuigen dat doe je met de juiste stem

We filosoferen over de impact van communicatie aan de hand van theorieën van Mehrabian, Schulz von Thun en Aristoteles. Om succesvol te communiceren moet je naast  een goede inhoud ook een overtuigende performance hebben die die inhoud draagt. Ik vertel over het recente onderzoek door N. Epley (Chicago University). De onderzoekers merkten op dat de recruiters de sollicitanten een stuk intelligenter, competenter en meer doordacht vonden, wanneer ze de pitch hoorden dan wanneer ze die lazen. Ja, overtuigen doe je met de juiste stem. We luisteren vervolgens hoe Rutte, Thatcher en Obama hun stem inzetten. Dat leerden ze niet uit een boekje maar door met oefeningen hun stem te trainen!

Ik leg eerst kort uit hoe de stem werkt. Visualiseer jezelf maar als een klinkend instrument als je spreekt.

stem als klinkend instrumentJe lichaam is de klankkast, je stembanden zijn de snaren en de strijkstok is de lucht uit je longen die op de uitademing de stembanden in trilling brengt. Geluid is trilling en heeft een optimale klank als het vrij kan vibreren en resoneren. Elke vorm van spanning maakt het geluid minder rijk en vol. Met de juiste afstemming van je adem, stem en lichaam krijgen je woorden meer klank, kleur en kracht.

 

Stemtraining: afstemming stem, lichaam en adem

Stemtraining is vooral doen. We beginnen bij de basis: een open energieke lichaamshouding zodat je laag kunt ademen. ‘Strek je op vanuit je ruggengraat, borstbeen op, knieen van het slot en laag ademen’. Na wat adem -en stemoefeningen  klinkt er meer gelaagdheid, ‘body’ in de stem. We pakken de presentatie erbij en oefenen de opening: pak je podium, spreek vanuit rust. Neem de tijd om te gronden, maak oogcontact en spreek vanuit deze rust.

Zingen is spreken met LEF

‘Kom, even een kort experiment, we gaan zingen!’ Mijn klant schudt zijn hoofd en lacht: ‘Als ik iets niet kan, dan is het zingen’  Ik zing een kwint-loopje op ‘JO’. Onwennig zingt mijn klant me na. ‘Ontspan je kaak en voel ruimte in hals en keel’. Na wat riedels hoor ik een mooie laag in de stem en zingen we de openingszin van de presentatie. Ik vraag: ‘Wat hoor je zelf?’ Mijn klant is verbaasd: ‘wat is het heerlijk om zo ongeneerd geluid te maken’. En dat klinkt mij als muziek in de oren…

Spreken met LEF: sing your speech

Op mijn piano staan wat evergreens. Ik leg de akkoorden neer en zing een vette Love me tender met lichte André Hazes-snik… ‘Nu jij!’ Met een grote glimlach hoor ik wat er klinkt… ‘Okay, nu zing je het als een aubade aan je geliefde, geknield onder haar balkon: elk woord heeft klank, elke zin een intentie…’ Mijn klant is verbaasd, licht euforisch dat hij dit durft. ‘Luister thuis de opnames maar terug, het is een kwestie van durven laten klinken’ !  Vervolgens sluiten we af, hernemen we de opening van de presentatie. Mijn klant staat te spreken als een zanger waar muziek in zit, met expressie, kleur en vanuit een mooie ontspanning. Na een nog een sessie stemtraining en een extra online sessie waarin we de inhoud slijpen, pakt mijn klant het podium en staat te  Spreken met LEF!

Ontwikkel je stem,
vergroot je zelfvertrouwen, verbeter je performance!

 

 

 

 

 

 

No comments yet.

Geef een reactie