Pitchen? overtuigen met een persoonlijke noot

Naast een overtuigende performance moet je ook een pakkende boodschap hebben. Daarom gaan we deze sessie meer op zoek naar de onderscheidende noot van de pitch: krachtige performance + persoonlijk verhaal = IMPACT oftewel 1 + 1= 3

 

onderscheid, verschil, kleur bekennen

Sessie twee in villa Stemwerk. Mijn klant vertelt:
“Ik heb mijn momenten in de auto gepakt om je oefeningen te doen! Afspelen via Bluetooth en meedoen met jou. Mijn auto is inmiddels oefenruimte en concertzaal in een ! Ik voel eindelijk hoe ik mijn stem vrij kan laten klinken! Dat is fijn, voelt ontspannen en geeft me meer vertrouwen!

 

Ik hoor meer ‘body’ en kleur in de stem (zie de blog Stemtraining). “Door dit veel bewust te doen, wordt het je natuur om te spreken op je adem en ervaar je op een gegeven moment deze fysieke flow in je spreken. Maar nu naar de inhoud. Je vertelt nu vooral Wat je doet en Wie je bent: een expert in het organiseren van congressen. Dat komt goed over, maar dit zal ook de boodschap van de concurrerende bureaus zijn. Wat kan jij toevoegen in je verhaal waardoor de klant jou onthoudt? “.

De blauwe vis tussen de goudvissen!

Ik haal de TED- talk van Simon Sinek aan over The Golden Circle Theory. Sinek betoogt dat het meest onderscheidende element niet ligt in wat en hoe je het doet maar vooral in WAAROM je iets doet! De WHY onderscheidt je

wie, wat maar ook waarom je iets doet

Golden Circle Theory by Simon Sinek

We slijpen en oefenen en uiteindelijk klinkt de persoonlijke drijfveer achter zijn onderneming steeds meer.  “Ik weet nog goed dat ik in 1991 mijn eerste congres organiseerde. Bij toeval eigenlijk. Ik zat in de eindfase van mijn studie er moest een symposium voor 200 man worden georganiseerd. In mijn enthousiasme zei ik: ‘Ja’ en met het nodige “Bloed, zweet en tranen” werd het een groot succes. Nu 20 jaar organiseer ik met mijn team congressen in binnen -en buitenland. We zijn een klein bureau, met veel ervaring en gaan voor een persoonlijke aanpak. Dat is een succesformule waardoor klanten bij ons terugkomen. Mijn klant gaat goedgevooisd zijn tender tegemoet. “Door die persoonlijke ‘opening’  vertelt hij, ‘zit ik meteen in mijn verhaal en is de spanning is vanzelf af”.  “Tja”, lach ik hem toe… “en in die ontspanning ligt je grootste overtuigingskracht!”

 

TIPS voor een overtuigende pitch

  • Train je stem. Doe dagelijks stem -en ademoefeningen.  Volg een cursus zang of theatersport en werk aan een ontspannen en sprekende performance.
  • Neem jezelf op en luister jezelf terug. Luister en speel met je voordracht en hoor wat intonatie, timing, dynamiek en ook de kracht van de pauzes met jouw verhaal doet
  • Luister en leer van goede sprekers (voor inspiratie ga naar: tedtalks.com)
  • Houd een logboek bij van anekdotes, persoonlijke gebeurtenissen en train jezelf in het vertellen! Een persoonlijke noot maakt jouw presentatie tot jouw verhaal!En tenslotte , maak veel vlieguren: een betere spreker word je door veel te spreken!

, , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie