Voice is power!

 Je stem, sleutel tot succes

“Voice is Power, your voice is your key to success, your voice can break or make your career”. In Amerika zijn ze er van overtuigd: je stem is cruciaal in communicatie.  Ik betreed een afgeladen collegezaal van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Een ieder krijgt bij binnenkomst een gesealed verbandcompres uitgedeeld. Nee, dit is geen medisch college maar een college Voice is Power door de Amerikaanse voicecoach: Arthur Samuel Joseph.

 

creator of Vocal Awareness™

VOCAL AWARENESS
Arthur is stemcoach van Hollywood sterren als Angelina Jolie, Arnold Schwarzenegger, Pierce Brosnan maar ook van politici en Leadership Experts als Tony Robbins, Stephen R. Covey. Arthur is zanger en heeft zijn lange praktijkervaring als voice coach vastgelegd in de methode: Vocal Awareness™.

Bij de openingsvraag: “Who enjoy their voices?” blijven de vingers in de zaal uit. “Why is this?”  Arthur vervolgt: “Your voice conveys who you are in a few seconds. It creates this first impression. If your voice is fragile, you are considered fragile. Vocal Awareness will teach you how to embody who you truly are. It’s a process for creating Excellence by working through the medium of the voice”.

Vervolgens schrijft hij op het bord: “I am not simply a business leader, I am a leader in business”. Eerst wordt gevraagd om je handen als een soort kommetjes om je oren te leggen en bij het uitspreken van deze zin, bewust naar je zelf te luisteren. “That’s your voice! This is what you sound like to others!” Vervolgens krijgen we de opdracht om bewust in ‘stature’ te zitten: maak je lang, voel een draadje vanaf je kruin naar het plafond lopen en ervaar je ademhaling. “Speech is habit, who thinks about a breath?” Door bewust je lichaam in een mooi open energieke houding te plaatsen, word je uitgenodigd om in te ademen! “Allow a silent loving down-through-the-body breath. Don’t take it but allow it.” Een vrijwilliger met affiniteit met sport wordt naar voren gehaald. Deze judoka moet zijn voorbereidingsritueel voor een wedstrijd laten zien. De 1e keer als zichzelf,  de 2e keer ernstig geblesseerd. En de laatste keer, geblesseerd en wel, maar met de overwinning in gedachte! We zien heel bewust dat met de 3e aanwijzing de sporter de meest krachtige voorbereiding maakt, zeer bewust en met focus en duidelijk gemarkeerd in het NU door een inademing. Arthur licht toe: “Context does not determine the outcome! You choose the identity you want to embody, the so-called Persona Statement. Ask yourself how you would like to be perceived and choose to be who you are!

Na Stature en Persona Statement is het tijd voor Voice. Arthur: “Leg een hand in een V vorm tegen je onderkaak en duw deze zachtjes naar achter en verzucht de klank Hè (van het engelse woord ‘hat’).  Een oorverdovend gekreun klinkt door de zaal. “Explore what release in your jaw does to the sound!” roept Arthur uit. Dan mogen we het verbandcompres uitpakken. “Pak je tong beet met het gaascompres en trek je tong uit je mond. Met je andere hand druk je je kaak naar achter. We breiden nu de Yawn Sigh uit met the Tongue Pull”.  Eerst gapen we uit op een Hè, dan murmurren we de business leader zin (tong in de hand!). Daarna mogen we de zin ‘vrij’ uitspreken en resoneert de zin hoorbaar nog sterker.

Stemtraining in de praktijk

We voegen nog een vinger op de bovenlip als resonanspunt toe om de klank te intensiveren (the nasal edge). Vervolgens wordt gevraagd om de zin in een Arc of Sound te projecteren. Ook vertelt Arthur over de vocal tools als intonatie, pauzes, accenten op woorden om je verhaal boeiend te maken: “Make the voice visual!”

Ten slotte worden alle tools van vingers en verbanden uitgeschakeld. Arthur declameert weer het ritueel:  sit in stature, allow a silent loving breath (remember the breath precedes the sound), release the tongue en jaw, feel the nasal edge…. Al dirigerend in een arc, coacht Arthur de zaal in het spreken van een krachtig “I am not simply a business leader, I am a leader in business”. Een hoorbare metamorfose in óuter sound; we zijn getuige van een “embodied sound”. De boodschap waar het natuurlijk om gaat is dat je daarvoor naar je innervoice moet. “The journey outward is always and only the journey inward”. Vocal Awareness is een weg naar innerlijke transformatie, van worden wie je kiest te zijn, van durven laten klinken wie je bent”.

Vernieuwend en verrassend? Ik denk voor velen in de zaal wel. Voor mij, stemcoach met zangachtergrond, is de materie bekend (zo lijkt het opwekken van de vrije klank Hè met tong naar buiten op de nasaleermethode van Pahn). Wel was de manier waarop Athur dit in collegazaal vol ‘leken’ liet ervaren verrassend en doeltreffend. Dit kan ook alleen omdat Arthur compleet in zijn Vocal Power is en daarmee charisma heeft om dit en groupe te doen. De nieuwsgierigheid naar de innerlijke weg van Mastery of Voice is gelegd; de boeken en cd’s van zijn methode gingen naar afloop als zoete broodjes…. Geinspireerd door deze voicecoach en gesterkt in het idee dat Nederland langzamerhand misschien klaar is voor meer aandacht voor Voice Power liep ik zingend naar de tram.

, , , ,

2 Responses to Voice is power!

 1. Jeske Kortenhorst 17 november 2011 at 3:47 pm #

  “Context does not determine the outcome! You choose the identity you want to embody, the so-called Persona Statement. Ask yourself how you would like to be perceived and choose to be who you are!” Dit is moeilijk om te geloven, maar met deze uitleg, tòch overtuigend! Iets om e oefenen.

  • Voice Matters NL 17 november 2011 at 3:57 pm #

   Dag jeske, dank voor je reactie!
   Het is zeker het proberen waard. Je kan het overal op toepassen, zodat je met meer vertrouwen en overtuiging spreekt!

Geef een reactie